Finančná cesta za vašimi snami: Ako vám sprostredkovateľ pomôže dosiahnuť ciele.

Finančná cesta za vašimi snami: Ako vám sprostredkovateľ pomôže dosiahnuť ciele.

Eduard Nespešný Swiss Life Select Finančný poradca

Na začiatku každej cesty je kľúčová stratégia, a vo finančnom svete to platí dvojnásobne,“ hovorí finančný sprostredkovateľ Eduard Nespešnný. Zorientovať sa v spleti finančných produktov, pôžičiek, poistiek a investovania je vždy jednoduchšie s odborníkom po svojom boku.

 

Eduard Nespešný už roky úspešne prekonáva prvotné očakávania svojich klientov. A nie je žiadnym prekvapením, že hlavnými piliermi jeho kariéry finančného sprostredkovateľa sú ľudskosť a profesionalita. Rozprávali sme sa nielen o tom, kedy je najlepšie investovať, ale aj ako si dobre naplánovať svoju finančnú budúcnosť.

 

Plán a stratégia s ľudským prístupom – bez posudzovania

Ideálny finančný sprostredkovateľ dokáže pochopiť individualitu klienta a jeho ciele. Eduard Nespešný vie, o čom hovorí. “Ešte počas štúdia na vysokej škole som začal s podnikaním,” vysvetľuje s tým, že: “Nevyšlo to podľa predstáv, ale bola to cenná skúsenosť.”

Práve vďaka nej sa dnes dokáže lepšie vcítiť do potrieb svojich klientov. “Nie som sudca, ale sprievodca. Kľúčová je spokojnosť klienta a dosiahnutie jeho cieľov,” hovorí Eduard. Rád prekonáva očakávania a stavia na ľudskosti a dôvere.

„Niektorí klienti sa hanbia za svoju finančnú situáciu. Nemusia,“ zdôrazňuje Eduard. „Ja tu nie som na to, aby som ich súdil, ale aby som im pomohol.“ Práve prekonanie nedôvery a porozumenie finančným cieľom a túžbam jeho klientov, je kľúčová vlastnosť v jeho práci.

 

Dobrá rada je aj vo svete financií nad zlato

Súčasťou práce finančného sprostredkovateľa je posúdenie a pomoc pred nevýhodnými zmluvami. Takto pomohol nedávno svojmu klientovi, ktorému ušetril čas aj peniaze. Išlo o dve poistné zmluvy.

„Bolo to poistenie dcéry a havarijná poistka na auto. Nakoniec som ho od toho odhovoril – neboli pre neho výhodné.” Pri práci finančného sprostredkovateľa má svoje miesto hlavne poradenstvo a hoci možno na prvý pohľad Eduard neurobil obchod, pre klienta urobil niečo oveľa viac. „Odovzdal som svoje know-how a mal som dobrý pocit, že som mohol dobre poradiť. Ide tu hlavne o vzťah a je to beh na dlhé trate,” vysvetľuje Eduard.

 

„Ľudia z finančného sektora chcú väčšinou len niečo predať, ja na to idem vždy opačne,“ hovorí Eduard. „Produktov je veľa a nie každý je vhodný. Chcem, aby sa klient dostal tam, kde chce. Nezaujíma ma, či je produkt modrý alebo ružový.“

Klientom pomáha s jeho know-how pohnúť sa z miesta. Dáva im plán, ktorý im pomôže dostať sa do cieľa rýchlejšie a jednoduchšie. Bez zbytočných slepých uličiek zlých rozhodnutí.

 

Finančný sprostredkovateľ vs. finančný poradca – len slovná hračka?

V praxi sa často stáva, že nielen klienti, ale aj verejnosť si často zamieňajú finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov. A pritom ide o dve rozdielne služby.

 

Finančný sprostredkovateľ vs. Finančný poradca -Ktorého profesionála potrebujete?

Finančný poradca 

  • je odmeňovaný za poradenskú a konzultačnú službu
  • finančného poradcu si platí klient sám a sumu si určuje poradca
  • služby finančného poradcu sa na Slovensku využívajú výrazne menej ako služby finančného sprostredkovateľa.
  • na Slovensku je finančných poradcov iba pár.

Finančný sprostredkovateľ (alebo finančný agent)

  • tiež sa ľudovo volá „finančný poradca“
  • finančný sprostredkovateľ pomáha klientovi s výberom finančného produktu
  • klient mu za nič neplatí
  • finančný poradca dostáva odmenu formou provízie z danej finančnej inštitúcie, kde bola zmluva klienta uzatvorená
  • na Slovensku je ich viac ako 20 000

 

Jednoducho povedané, ak napríklad potrebujete životné poistenie. Finančný sprostredkovateľ vám nájde najlepšie ponuky životného poistenia od poisťovní, porovná ich parametre /napr. krytie, poistné zmluvy, výnimky atď./ a pomôže vám vybrať si tú najlepšiu ponuku s najlepším pomerom cena/výkon.

 

Ktorého odborníka si vybrať?

Kľúčové sú vaše potreby. Tak napríklad: ak potrebujete len jednorazovú poradenskú službu a nemáte jasno v poistných produktoch či v úveroch, dobrú službu vám urobí práve finančný poradca. Rozdiel nastáva vtedy, ak potrebujete dlhodobejšiu spoluprácu a hodila by sa vám dlhodobejšia pomoc a sprevádzanie v otázkach poistenia, úverov, investovania či sporenia, tak presne vtedy je top voľba práve finančný sprostredkovateľ. TIP: Hľadajte takého, ktorý vám vie dať pridanú hodnotu, teda niečo navyše. Napríklad vám vypracuje aj finančný plán a dobre poradí zo svojej praxe. Presne toto nájdete pod jednou finančnou strechou napríklad u Eduarda Nespešného.

 

Zhrnuté  a podčiarknuté: „Finančného poradcu si môžete „najať“ podobne ako účtovníka či audítora. Je to človek, ktorému platíte za to, že vám poradí a spraví finančný plán. Finančný sprostredkovateľ dostáva za zmluvy, ktoré uzatvorí, od finančnej inštitúcie provízie. Klient finančnému sprostredkovateľovi nič neplatí.“

 

Finančný plán ide ruka v ruke s finančnou gramotnosťou

„Ak niekto nemá cieľ a plán, tak sa v živote iba potĺka,“ tvrdí Eduard. Slogany typu: „zoberte si úver na Vianoce, na splatenie dane, dáme vám dovolenku na splátky“ sú často len ďalšími typickým príkladmi ako nalákať na finančné produkty ľudí s chabou finančnou gramotnosťou.

 

Eduard dopĺňa, že „aj vládne riešenia a návrhy sú často proti logike finančnej gramotnosti“. Nie je to iba o tom, či ľuďom „ostane do výplaty“. Je to o tom, či si dokážeme správne nastaviť svoje ciele a správne vyskladať finančné portfólio tak, aby sme sa k našim cieľom dostali čo najrýchlejšie.

Ak máme plán, máme aj životný entuziazmus. Ak aj ľudia zarábajú dobre, no stále pár dní pred výplatou čakajú iba na moment, keď im mzda cinkne na bankovom účte, znamená to, že nemajú do budúcna vytýčené žiadne ciele alebo nevedia ako ich vytýčiť. Absentuje tu finančná gramotnosť.

 

Finančný paradox: Ľudia sa najviac tešia, ak ich úspešne zadĺžim.

Ľudský prístup, know-how švajčiarskej spoločnosti s viac ako 160-ročnou históriou a „pozáručný servis“. To všetko sú benefity, ktoré rezonujú klientom ešte dlho po tom, ako s nimi Eduard Nespešný prestáva byť v kontakte. Eduard tvrdí, že „jeho cieľom je s klientom spolupracovať dlhodobo a byť v kontakte s klientom aj niekoľko rokov od posledného stretnutia.“

Okrem toho pripomína, že čerešničkou na torte sú vždy klienti, ktorí sa najviac tešia z toho, ak ich úspešne zadlží. To v praxi znamená, že splátka úveru na bývanie rodinu mesačne veľmi nezaťaží a sú schopní popri mesačnej splátke dôstojne žiť a ešte si aj odložiť. Klienti tak získajú popri pocite nového tepla domova aj okamžitý viditeľný výsledok.

 

 

Mimoriadne splátky sa nevyplácajú

Nie vždy sa všetky úvery oplatí tvrdohlavo vyplatiť. Odložiť si teda časť peňazí v rámci nejakého investovania sa niekedy naozaj vypláca. To napomáha klientom k tomu, že si vedia svoj úver vyplatiť nielen skôr, ale aj na ňom menej preplatia. Výsledkom je úver splatený s menším navýšením.

Dlhopisy sú v portfóliu znova „in“

Kedy začať? Už včera bolo neskoro.

Väčšina klientov, ktorí hľadajú pomoc v oblasti finančného poradenstva, sa pýtajú rovnakú otázku: kedy je najlepšie s niečím začať? No včera alebo dnes. „Včas“ sú peniaze.

Nechajte svoje peniaze zarábať. Neviete kde začať?

Eduard Nespešný vám poradí ako sa pohnúť z miesta. Stačí ho len kontaktovať, alebo sa s ním prepojte cez sociálne siete.

Čo získate?

Okrem ľudského prístupu pri investovaní, výbere úveru, kúpe nehnuteľnosti či poistení, sa  môžete inšpirovať aj Edovými supermanskými investičnými topkami.